今次 Chrissie飾演的妃子「純熙」,既是「太平公主」陳煒的外甥女。
娜姐憑「純熙」的純善個性,打動了皇上。

馬浚偉舞劍初邂逅

周秀娜陀龍種陷險

(先機網報道)周秀娜首次拍劇,她有份演出的《宮心計2深宮計》、其角色「鄭純熙」終於在昨晚 (13/6)登場。今次 Chrissie飾演的妃子「純熙」,既是「太平公主」陳煒的外甥女,也是一個心地善良、自小於溫室長大的千金小姐,昨晚一集她在樹林初會飾演「唐玄宗」的馬浚偉,兩人舞劍傾情,其後劇情就推進到陳煒將她當成棋子,放入宮中侍候皇上。
娜姐憑「純熙」的純善個性,打動了皇上,轉瞬就成為最得寵的妃嬪,但宮內佳麗互片爾虞我詐,好人當災,奸妃當道,娜姐愈是得到寵幸,愈是危機處處,皇后胡定欣設計陷害,令懷有龍胎的娜姐集集處身險境,命懸一線。
不少觀眾都以為娜姐的加入,會跟妃子爭寵鬥餐死,但其實「純熙」是宮中清泉,跟坊間聯想剛好調轉,娜姐說:「我係俾人恰架,『純熙』好好人、好善良,但佢俾人害,之後嘅角色發展都好可憐,我拍嘅時候都覺得『純熙』慘,睇劇本時都會被感動。拍呢套戲我都用咗好多心機,啲台詞又難讀,真係要死背,喺呢方面要做足功課,希望觀眾會一路睇落去,都鍾意『純熙』呢個角色啦。」
上一條下一條