古天樂和佘詩曼在電影中首次飾演恩愛夫妻。
佘詩曼亦是首次參與驚慄電影演出,她之前看過劇本後,覺得非常恐怖。

古天樂佘詩曼恩愛夫妻

阿佘睇完劇本被嚇怕想拒演

(先機網報道)備受期待的集體回憶經典驚慄電影《陰陽路》系列20周年紀念作《常在你左右》,已定於本月26日在港上映,由南燕及唐文康監製、導演邱禮濤執導,演員方面有古天樂、張智霖 (Chilam)、林家棟、蔡卓妍 (Sa)、佘詩曼、林雪、苑瓊丹、雨僑及「龍婆」羅蘭等等,陣容鼎盛。
 
古天樂和佘詩曼在電影中首次飾演恩愛夫妻,《陰陽路》系列中經典人物的羅蘭(龍婆)是飾演古天樂的姑媽。古仔同阿佘除了是一對夫妻外,更一齊飾演便裝警員,經常孖公仔去查案。
 
佘詩曼亦是首次參與驚慄電影演出,她之前看過劇本後,覺得非常恐怖,曾想過不接拍這部電影,「心理極限係本身對恐怖片嘅恐懼,自己係唔會睇恐怖片,平時都唔會接觸呢類型嘅劇種,接拍前睇完劇本後同監製講我可能拍唔到,因為我好驚,睇完劇本後發惡夢,監製叫我咩都試吓,同埋導演會喺現場帶領同引導,拍攝時唔會驚,仲叫我唔好咁蛇,結果拍嘅時候先覺得原來拍一部驚慄片都幾得意。」
上一條下一條