現實生活中的千嬅為人女兒同是人妻、又是人母、更是演員、歌手,每日變身不同角色絕對稱得上是Wonder Woman!
千嬅覺得今次的心情好似有幾年沒有拍MV般既緊張又興奮。

兩年沒有出碟超緊張

新歌Wonder Woman拍MV

(先機網報道)楊千嬅為新歌「Wonder Woman」拍攝MV, 已有2年沒有出個人大碟的千嬅,坦然心情緊張,千嬅更笑言,大家不要以為她是Wonder Woman。雖然個樣好似係!不過在現實生活中的千嬅為人女兒同是人妻、又是人母、更是演員、歌手,每日變身不同角色絕對稱得上是Wonder Woman!

千嬅覺得今次的心情好似有幾年沒有拍MV般既緊張又興奮,而且有個怪感覺, 緊張程度令她自己也不相信,可能她是個奄尖之人,這首歌的歌路是她以前從未試過唱的。她笑說:「大 家唔好以為我係Wonder Woman,雖然我個樣 似係!」對於這首歌的構思是來自電影「Wonder Woman」(神奇女俠),千嬅說:「因為我好鐘意電影裹面嘅女主角,而今時今日嘅Wonder Woman已不只係一套電影,一個角色,而係一個女性嘅能力提升,同埋忍耐堅持意志,可以套用喺現代女性身上,有時我做緊藝人工作,但學校打電話嚟話個仔早咗放學, 可能只係2秒鐘時間,咁又做返人阿媽,講完收線又即刻轉返演員,又或者變身上台做返歌手唱歌,跟住個仔打電話嚟又氹下話收工返屋企食飯,角色隨時會有變換!令千嬅覺得人生有不同角色,這樣才是精彩,同時亦要感恩,當他朝回望過去發現自己的能力是有一份滿足感,無論遇到開心或不開心事都是個人表演時間,當處理最壞的事但懂得用最好心情去面對就是贏家!這首歌是想表揚大家曾經的努力,無論是好是壞都有一種滿感!

今次這首歌的監製王雙駿一條龍式服務親自操刀拍攝MV,千嬅表示,原來他一向有拍MV,她覺得這首歌由做音樂到拍MV都是王雙駿包辦十分適合,因為會加強涵接性,這是一個新嘗試,而且今次與一班年青製作團隊合作,是要向一年輕人學習下,她入行多年,拍過不少MV,現在是求新創作時候。

王雙駿今次是「Wonder Woman」監製及作曲人,他笑言,難得千嬅肯陪他一齊癲!千嬅即插咀自言是全公司最癲一個!王雙駿表示,今次想用非一般拍法,想加強音樂節奏感,最重要是有型,他每晚瞓覺都諗如何拍攝,個腦是沒有熄過機的,所以靠後期製作來將他的夢景呈現出嚟!千嬅讚同表示,做得太耐要撞啲新嘢出嚟,希望觀感上有啲新刺激!

上一條下一條