Kabby在劇中飾演一名為夢想不停奮鬥的90後少女。
她是對朋友是兩脇插刀的義氣仔女。
在大學內是一個校花級美女。

許雅婷講普通話鬧笑話

演雙面人似精神分裂

(先機網報道)少女標本成員許雅婷 (Kabby)早前往青島接拍由王朔監製的內地青春校園網劇《梔子花開》,6月21日(星期三)在內地首播。Kabby在劇中飾演一名為夢想不停奮鬥的90後少女,在大學內是一個校花級美女,性格獨立,外表給人一種難以高攀的感覺,但其實內裡她是對朋友是兩脇插刀的義氣仔女,所以得到一班朋友相助。 
Kabby第一次在內地拍攝網劇,並要用普通話溝通及現場收音,對她來說是有一定難度的,而拍攝期間更鬧出不少笑話,「我得知要接拍內地網劇後都特別去進修普通話,但始終唔係我嘅母語,所以發音唔準確,經常被取笑,例如發音讀思想,就變左失常。好開心我哋成班後生仔相處融洽,佢哋不斷教我普通話發音,之後我哋仲聚埋一齊打機。」
除普通話以外,扮演「雙面人」都是一大挑戰。劇中的Kabby在校內是一個貌似性格高傲的校花,但在校外工作時卻變成一個熱情如火的少女,「我個角色係一個雙面人,喺學校入面同其他人格格不入,而當我喺出面工作嘅時候要變成另外一個性格,演出時都幾難,好似精神分裂咁,所以我就用左好浮誇嘅方式去演。」
上一條下一條