不是暴力?

包圍手無寸鐵的便裝警員,用木棍狂打,用磚頭痛撃,還要拳打腳踢!電視鏡頭清清楚楚拍下來,呈現在每一個觀眾眼中。這如果不是暴力,你地講哂啦!

原來道理真係用來講㗎,大聲夾惡就得。本土派有位精英話「本來係和平示威㗎,差人衝過黎先引發衝突之嗎!掟磚邊係暴力呀!仲有呀,現場好多人,我都唔識㗎,佢地做乜,唔關我事㗎!」

哈哈!好嘢,理由真係好多喎,仲推得一乾二淨。跟住,仲有呀,再黎一招轉移目標,指警察無端端開槍,搞大件事,由頭到尾,件事咁大鑊,係警察搞出黎!

啱啱收到消息,香港大學學生會承認,有三名港大學生在旺角暴亂中被捕。我估,好快又在網上見到「黑警亂拉人」洗版喇!今日香港,是非顛倒,無法無天到這個地步!

我想問,如果大年初一在旺角發生的不是暴亂,那是什麼?暴力少年懞面冚頭,公然毀壞公物,挖爛地磚,襲擊警察,不是暴力,那是和平嗎?

香港本來是一個法治的地方,今天被這些人搞到烏煙瘴氣,我們還要容忍嗎?我們不能再忍,

我們也會憤怒的,我們要站出來,發出怒吼,譴責暴徒暴行,支持政府強硬執法,警察們,不要再忍讓了,對這些暴徒,根本不要手軟。

 

賓哥

上一條下一條