文章指出的四個造假原因。(網上圖片)
文章指出的四個造假原因。(網上圖片)

「三退」鬧劇運行機制

(先機網報道) 網上近日有很多對三退數字質疑的文章,其中有一則詳細列出四點,表明三退鬧劇的運行機制,就係一個鼓勵造假的機制。
文章指出的四個原因有:其一,教主李洪誌鼓勵造假,公開表示可以「替死人代退」:「因為死咗嘅人,佢唔可能揾大紀元登報紙和上網發表聲明吧。 其二,法輪功組織教唆造假,提出「做夢退」:「如果係夢中夢到或打坐時睇到已過世嘅人委託辦理三退,可以為佢辦理登記手續。」 其三,技術上方便造假。負責「三退」統計嘅係法輪功自己嘅動態網絡技術公司,根本無公正性。佢設計嘅「聲明」方式有電子郵件、手機短信、傳真(電話)三大類,都為「三退」造假大開方便之門,使「三退」僅具統計學意義,毫無事實依據。 其四,當面「勸退」造假。法輪功人員或雇傭人員喜歡在景點「勸退」,對遊客糾纏不休,對方唔耐煩,或者唔願搭理,就算默認,就代之取名「三退」。呢次法輪功人員張野對赴美遊客勸退鬧劇就係最好嘅佐證。
上一條下一條